top of page
  • Poza scriitoruluiLaurențiu

Riviera Olimpului. Platamonas

Platamonas este un oraș stațiune situat în Grecia, pe Riviera Olimpului, în Macedonia centrală.

Platamonas face parte dintr-o pleiadă de stațiuni, la Golful Thermaic, care se înșiră la poalele muntelui Olimp. Toate sunt vestite pentru plajele lor întinse începând cu Paralia Katerini și continuând cu Olimpic Beach, Leptokaria, Skotina, și terminând cu Nei Pori. Platamonas înseamnă "Plaja lungă".

Unele surse dau ca proveniență a numelui său copacii platani care își întind maiestuos coroanele peste casele cu arhitectură colonială. Orașul este și port pentru iahturi, de-alungul său aflându-se numeroase restaurante cu specific pescăresc.

Platamonas are o populație de 1500 de locuitori permanenți, dar care vara, când sosesc turiștii (mare parte din Serbia și România, dar și din Grecia) se ajunge la o populație de 120 000 locuitori.

Marea atracție a orașului o reprezintă Castelul Venețian care domină împrejurimile, cocoțat pe o colină, pe țărmul Mării Egee.

Am descoperit această destinație de vacanță întâmplător, acum 5 ani. Proprietarul unuia din resorturile de pe Riviera Olimpului, pe numele său Nikos Bozas, prezenta la una dintre televiziunile românești, proprietățile sale. Având și cetățenie română, Nikos administrează împreună cu fiul său Stelios Bozas, hotelul Niko Paradise și vila Bozas în imediata apropiere. Ei administrează și o agenție de turism româno-greacă, Platamon Travel.

Până atunci nu mai pusesem piciorul pe tărâmul Zeilor Olimpului, având ocazia să petrecem Revelionul la hotelul deținut de familia Bozas. După o săptămână minunată petrecută acolo, la cumpăna anilor, următoarele vizite au curs natural de-a lungul a patru ani. Și nu au fost puține, ci șapte, opt.

Punctul de reper al stațiunii îl reprezintă castelul construit de bizantini în sec. al X-lea, între 1204-1222 și fortificat ulterior sub stăpânirile venețiană și otomană.

Potrivit unor izvoare istorice timpurii, pe acest loc se afla orașul antic Heraklion.

Castelul beneficiază de o foarte importantă poziție strategică, pe drumul care face legătura între Macedonia și Thesalia, prin Valea Tempi. Construcția castelului a fost începută de regele franc Boniface de Monferatikos în 1205, pe ruinele unui castel bizantin existent pe acea înălțime.

Pentru prima dată a fost menționat în scrierile din sec. XIII, când francii au restaurat fortificațiile, urmați în sec. XIV de bizantini și în sec. XV de venețieni.

După căderea orașului Constantinopole și cea de-a patra cruciadă, castelul a fost sub ocupație bizantină, până la 1470, când a fost cucerit de otomani, sub care a jucat un rol important în sec. XVIII-XIX.

Castelul se poate vizita tot timpul anului, fiind foarte bine conservat și restaurat.

Altă destinație importantă pentru turiștii cazați în Platamonas și împrejurimi o reprezintă satul tradițional Palios Panteleimonas, la 6 km distanță. Drumul foarte bun, asfaltat, se parcurge în serpentine, dezvăluind panorame mirifice asupra mării. Arhitectura zonei dezvăluie construcții din piatră, incluzând pavajele care acoperă străduțele înguste, șerpuitoare, pe pante abrupte, care în numeroase locuri deschid călătorului panorame de excepție atât către Marea Egee, cât și către Muntele Olimp.

Pantele muntelui găzduiesc casele tradiționale, din piatră și lemn, pensiuni, taverne, și mici ateliere meșteșugărești, care oferă ceramică pictată, articole de pielărie, bijuterii și suveniruri, dar și articole de îmbrăcăminte lucrate de localnici.

Fiind fideli vizitatori ai locului, ne-am făcut prieteni, revederea fiind o plăcere, o ocazie de glume și îmbrățișări și mici cadouri hand-made.

Recomandăm călduros cafeneaua de lângă biserica din centrul satului și servirea mesei la tavernele care o mărginesc. De multe ori, făceam incursuni de câteva ore aici, venind din Platamonas, pentru prânz sau pentru cină, după care minunate plimbări pe ulițele înguste, ocazie pentru cadre fotografice de excepție.

Obiectivul fotografic a surprins peisaje încântătoare și un apus magnific, ce se desfășoară ochiului după impunătorul Olimp. Culorile sunt amețitoare, încântând privitorul.

Platamonas este situat la 786 km de București și la 106 km de Salonic, pe drumul E75, autostrada Egnatia Odos de la granița Promachonas până la destinație.

Instagram: @visit_platamon

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page