top of page
  • Poza scriitoruluiLuminita

Cascada Bigăr... așa cum a fost

Una dintre cele mai frumoase cascade din lume, se afla pe locul pe unde paralela 45 trece prin țara noastră.

Situată în Cheile Nerei, județul Caraș Severin, pe valea Minișului, la 452 km de București, pe drumul național DN57B, între localitățile Anina și Bozovici, cea mai frumoasă cascadă din România este alimentată de izvorul (sau izbucul) Bigăr. Apa potabilă, bogată în calcar izvorește din subteran, de sub o stâncă de 50 m înălțime, traversează peștera Bigăr și se varsă în râul Miniș, de pe un prag stâncos și acoperit de mușchi.

Foarte frumos este și drumul scurt până la izvor, poteca pietroasă terminându-se cu un podeț de lemn (ce traverseaza râul), podeț ce face legătura cu intrarea în peșteră.

Noi am avut privilegiul să o vizităm la sfârșit de octombrie, când cromatica toamnei începea să-și facă simțită prezența datorită vremii calde de până atunci. Perioada respectivă a beneficiat de ceva precipitații, inclusiv ziua aleasă pentru vizită fiind una umedă. Aceasta ne-a prilejuit o spectaculoasă imagine a căderii de apă, respectiv capturi fotografice deosebite în amurg.

Legenda spune că îndrăgostiții care beau apă din cascada Bigăr vor avea parte de iubire veșnică. Interesant este că, în 2013 site-ul The World Geography a considerat cascada Bigăr ca fiind cea mai impresionantă cascadă din lume, într-un top al celor mai frumoase cascade.

In anul 2000, cascada Bigăr a fost declarată arie protejată, de interes național, ea făcând parte din Parcul Național Cheile Nerei Beușnița.


Din păcate, la data de 07.06.2021, o parte din cascadă s-a prăbușit. Travertinul și mușchii ce s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar ea a cedat. (https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-24845246-cascada-bigar-prabusit.htm).



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page