Corbii de Piatră este cea mai veche Mânăstire rupestră din România.
Situată la aproximativ 50 km de Pitești, Mânăstirea Corbii de Piatră este localizată în județul Argeș, comuna Corbi, satul Jgheaburi.
Lăcas de cult construit direct în stâncă, într-un perete masiv de 30 m înălțime, o capodoperă a artei în simbioză cu natura, ea mai este cunoscută drept "Biserica din Piatră". Aspectul bizantin îi face pe specialiști să estimeze vechimea stabilimentului în primul mileniu al erei creștine. Acesta este singurul lacaș de cult din România cu două altare funcționale pe acelasi naos, fiecare dintre ele prevăzut cu sfânta masa și proscomidiar.
Biserica are două hramuri separate, unul fiind "Adormirea Maicii Domnului" primit la înscăunarea lui Neagoe Basarab, iar al doilea hram "Sf. Petru și Pavel", fiind primit când Biserica a fost resființită, în prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Această biserică se înrudește tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, arhitectura cu două altare dedicate unui hram dublu, fiind caracteristică lumii bizantine din secolul X. De asemenea, biserica este cunoscuta ca ctitorie a Basarabilor, conținând cel mai vechi ansamblu de pictura din România, realizat în jurul anilor 1300, la sfârșitul secolului XIII, respectiv începutul secolului XIV, înaintea celui de la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. Mânăstirea Corbii de Piatră apare și în documentul din 23 iunie 1512 ca fiind prima atestare documentară a unei Mânăstiri de calugarițe de la noi din țară.
Călătorul urcă câteva zeci de trepte vechi, până la intrarea minusculă (sub 1 m înâlțime) ce face legătura dintre exteriorul peretelui de piatră și ansamblul rupestru ce se deschide în interior. La baza treptelor se află un mic Paraclis de lemn, vechi de peste 130 de ani, prevăzut cu o clopotniță.
Ceea ce izbeste imediat de la intrarea în stânca este, nu numai umiditatea excesivă (95%), ci și stadiul avansat de degradare al picturilor de pe pereți. Ansamblul se degradează permanent, nefiind renovat vreodată.
Impresionante sunt icoanele pictate pe lemn, care înca rezistă timpului.
Afară, sub stâncă, se află un spațiu deschis, trapeza mânăstirii (locul unde se servea masa) unde se zice că Neagoe Basarab ținea judecățile când vizita lăcașul.
Mânăstirea Corbii de Piatră împreună cu Mânăstirea Nămăiești și Cetățuia Negru Vodă, formează un triunghi cu laturile de aproximativ 20 km. Această formă geometrică desenată virtual de distanțele dintre cele trei lăcașuri de cult este cunoscută ca și "triunghiul sacru al Argesului". O legendă a locului spune că acesta stancă imensă ar fi mormântul unui uriaș și că alături ar fi fost un jertfelnic (loc de sacrificiu al dacilor). Arheologii au descoperit deasupra stâncii mânâstirii urmele Cetății dacice Geridava, unde ar fi locuit o vreme regele Geților, Dromichete.
Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasată o cruce de tip latin cu cap piramidal.
Pe platoul de deasupra stâncii se ajunge urcând pe niște trepte rudimentare din butuci de lemn și de pământ. De pe platou se deschide o panoramă superbă asupra dealurilor și munților împăduriți care înconjoară zona.
Numele de "Corbi" își are originea fie de la păsările care își fac cuburi în stâncă, fie de la călugării care traiau prin grotele stâncii (foto mai jos) și pe care localnicii îi numeau Corbi, datorită sutanelor negre ale acestora.
Recomandarea noastra este sa descoperiți și locurile imediat înconjurătoare, deosebite prin frumusețea naturii și formele interesante săpate în stânci.
コメント