top of page
Poza scriitoruluiLaurențiu

Crama Lacerta

Crama Lacerta este situată în zona Dealu Mare, Buzău și este înconjurată de podgorii pe o suprafață de 82 de hectare, având potențialul cel mai ridicat în obținerea vinurilor roșii din România.

Zona viticolă pornește de lângă Ploiești la Izvorani și ține până dincolo de Buzău. Podgoria se întinde pe o zonă 75 de km lungime și de 5-15 km lățime. Pe această suprafață întinsă, multe vii au panta spre sud și spre est, beneficiind astfel de foarte multe ore de soare. De asemenea, toti ceilalti factori de climă (vânt, umiditate, precipitații, "expoziție" solară) și tipul de sol sunt favorabili producției de vin roșu în proporție de 68% (2/3 din totalul producției).

Ca și politica abordată, aceasta se concentrează pe calitate în detrimentul cantității mai mici de struguri, limita în producția la hectar fiind în jur de 7,5 t. Recoltarea se face manual, după ce în luna iunie se triază ciorchinii în așa fel încât să rămână doar cei sănătoși, iar cei care nu au fructificat omogen să fie tăiați.

Rămân doar 10-12 ciorchini omogeni pe o plantă. Doisprezece soiuri diferite sunt recoltate în perioada septembrie-octombrie, eșalonat. Se procesează până în 600 t pe an, în campania de toamnă. Vinul alb se obține prin fermentarea mustului alb. Vinul roșu are nevoie de 2 săptămâni de fermentare în tancuri, timp în care se transformă zaharurile în alcool, prin fermentație și se transferă culoarea din coaja bobului de strugure în lichid. Interesant este ce semnifică sulfiții adăugați vinului: ei sunt ca o aspirină, un conservant ce asigură o îmbătrânire mai lungă și mai frumoasă a vinului, funcție de ciclul său de viață; pentru ca fiecare vin este unic și are propria viață și un palier de calitate și îmbătrânire. Vinurile albe și roze se îmbuteliază în primavara anului următor recoltării, pe cand cele roșii după un an până la doi de la recoltare.

Interesant este și procesul de transformare a vinului în butoaiele de lemn, indiferent de modelul butoiului. Astfel, această transformare se produce pe trei direcții: prima se referă la transferul nuanțelor de aromă, de la doaga de stejar, exclusiv; compușii de aromă se combină cu nuanța dată de doaga de stejar. A doua este legată de niște tanini, care se transferă din doaga de stejar - în vin (pentru stabilizarea vinului). A treia direcție este cea de micro-oxigenare, care are loc datorită trecerii oxigenului prin porozitățile lemnului și dizolvarea lui în vin (cam ca procesul care are loc prin dopul de plută). Un butoi supraviețuiește cam la 5 cicluri de încărcare-descărcare a vinului roșu, deci cam 5 ani. Lemnul nu mai are influența necesară pentru a adăuga vinurilor nuanța de aromă, de aceea se renunță la utilizarea butoiului respectiv. Importantă este și zona de proveniență a stejarului din care sunt confecționate butoaiele. Crama Lacerta folosește butoaie de stejar românesc, unguresc, franțuzesc, rusesc și american.

Se urmărește compatibilitatea cât mai bună dintre soiul de strugure și modelul de butoi, pentru a stabili și de câte ori poate fi folosit acel butoi. Aceasta se realizează în timp, prin degustări multiple, contabilizate în statistici; se îmbunătățeste astfel și experiența personalului, a inginerilor și oenologilor cramei.

Brandul firmei (al cramei) reprezintă denumirea în latină a șopârlei (care predomină în zona), respectiv "lacerta". Aici se cultivă șase sortimente de vin roșu și șase de vin alb. Crama a obținut recunoașterea internațională prin numeroasele premii primite. Am avut ocazia de a o vizita atât toamna (în septembrie), cât și primăvara (în martie), bineînțeles cu degustare de vinuri. Crama este situată în județul Buzău, lângă localitatea Fințești, la o oră și jumătate de București și 15 min. de orașul Mizil, într-o zonă deluroasă înconjurată de podgorii de viță de vie.

302 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page