top of page
  • Poza scriitoruluiLuminita

Select, Coloniale, Pardon.... mon cher!

Mâncare bună, servire ireproșabilă, aer interbelic, atmosferă aparte. Toate le găsim în orașul de la poalele Iezerului, Câmpulung Muscel.

Câmpulung, primul oraș de scaun al Țării Românești, este considerat orașul cu cea mai autentică arhitectură românească. El păstrează și astăzi imaginea burgheză a perioadei interbelice, prin casele boierești cu arhitectură specific musceleană.


Pe străduțele înguste locuiau, la sfârșitul secolului XIX, peste 140 de familii de negustori și mici meșteșugari. Acum, pe aceleași străduțe, găsești o mulțime de restaurante, grădini de vară, mici ateliere și magazine de familie, ce păstrează, încă, aerul vechi, interbelic.

Din periplul nostru prin acest oraș muscelean, vă prezentăm doar trei locații gastronomice, după părerea noastră, cele mai deosebite, pe care vă îndemnăm să le vizitați.


Restaurantul Select se află pe strada Republicii nr. 18 și uimește prin originalitatea meniului și stilul aranjamentului interior. Rafinamentul bucătăriei este dat de implementarea principiilor slow-food, fusion, sau gourmet.


Chef Liviu Cojocaru, cu profesionalism și amabilitate, ne îndeamnă să gustăm din cele mai alese bucate preparate de el, rețetele fiind originale românești, sau inspirate din bucătăriile occidentale.

Aici se pot servi preparate specifice sfârșitului de sec. XIX, sau începutului sec. XX, cum ar fi Tuslamaua Muntenească, Platoul Jupânilor sau mâncarea preferată a lui Avram Iancu: Virsli de Brad.

Se pot servi însă și preparate mai sofisticate cum ar fi Supa irlandeză Chowder, Sarmalele în foi de viță umplute cu midii de Marea Neagră, Stavrid pane cu sos de sfeclă cu hrean, Calcan în tempura și pisică de mare la cuptor cu risotto și sos Meuniere, sau Blanquette de curcan.

Deserturile sunt delicioase și arată fenomenal! Este întotdeauna o plăcere să servim masa în acest loc cu meniuri excelente, unde putem gusta preparate de stele Michelin.

Beraria Pardon, se află pe strada Negru Vodă nr. 112, chiar în centrul orașului. Aici găsești cea mai bună bere proaspătă din oraș și poate din regiune, ce acompaniază un meniu variat, specific muscelean. Berea se servește la draft, cele 6 tipuri de bere având fiecare specificul său : Helles - o bere blondă, placută, ușoară, nepasteurizată; Marzen - o bere artizanală nepasteurizată, nefiltrată și fermentată în mod natural timp de 23 zile; Pils - o bere clasică, cu aromă bogată de maltz; Ipa - o bere cu rădăcini Londoneze, cu aromă puternică de hamei; Bock - o bere bavareză tare, puțin amară, pentru zilele friguroase; Weizen - o bere din grâu, alb-blondă, nefiltrată.

În meniu se află preparate ca bulzul muscelean, tochitura de porc, ciolanul crocant, pulpa de rață cu varză roșie, păstrăv la grătar cu mămăliguță, obrăjorii de vițel și pomana porcului. Berăria Pardon găzduiește mici concerte în serile de vară, atunci când clienții se strâng pe terasă.

Cafeneaua Coloniale, se află pe strada I. L. Caragiale la numărul 22, în beciul unei vile negustorești din prima parte a secolului XX, inscripționată 1926 pe fațadă. La parterul vilei a funcționat la începutul sec. XX un magazin de Coloniale, adică o băcănie. Acum vila este redecorată și în interior, cu mult rafinament în același stil interbelic, cu ajutorul regizorului Sergiu Negulici.


Aici se pot servi ceaiuri din plante medicinale cultivate în grădina proprietarului, familia Toteanu, cafea de cea mai bună calitate, brioșe și prăjituri de casă, toate într-o atmosferă aparte, ieșită parcă din lumea filmului. Fotografiile de mai jos vorbesc de la sine.

Vă invităm să vizitați orașul Câmpulung, aflat la 144 km de București și la 66 km de Târgoviște, oraș străbătut de DN73 ce leagă Pitești de Brașov și să vă delectați cu gastronomia acestui loc.


Noi, cu siguranță, vom reveni!

Postări recente

Afișează-le pe toate

Crama Lacerta

Comments


bottom of page