Cine nu și-a dorit vreodată o plimbare cu sania trasă de căluți într-un decor feeric?
Valea Ghimeșului se află în județul Harghita și cuprinde trei comune: Lunca de Sus, Lunca de Jos și Ghimes Făget. Localnicii sunt foarte prietenoși, primitori și calzi, cu toate că suntem la Polul Românesc al frigului.
Zona are o particularitate: populația de etnie maghiară se autodenumește ceangăi din Ghimeș pentru a face diferența dintre ei și cei din Moldova.
O caracteristică a stilului de viață ceangăiesc este diferența dintre stilul de viață de iarnă și de vară. Primăvara ceangăii se mută cu animalele în colibe sus pe pășunile montane, iar toamna se mută înapoi în sat. Astfel, casele lor sunt răspândite pe spații întinse.
Plimbările cu săniile trase de cai - iarna, sau cu căruțele trase de cai - primăvara și vara, constituie atracția principală a zonei. Traseele pitorești se desfășoară la poalele Munților Ciucului într-un cadru feeric. Localnicii nu fac rabat de la timpul alocat drumețiilor cu atelajele trase de cai.
Acest tip de plimbări durează aproximativ 3 ore cu pauza de picnic. La masă se servesc produse tradiționale secuiești: pâine de cartofi cu secară, șuncă cu ceapă acompaniate de palincă, branză de burduf. Localnicii pregătesc și gulaș la ceaun servit cu murături și aceeasi palinca grozavă, cu cartofi vestiti la export cultivați în regiune.
Zona este vestită și pentru mofetele specifice solului vulcanic, cu emanațiile sale de sulf, folosite în scop terapeutic, regiunea fiind supranumită și Ținutul Vulcanilor.
O altă atracție a Văii Ghimeșului este pârtia de ski și bobul electric de la complexul Sky Gyimes.
Parcul de animale salbatice de la Ivo (Izvoarele) se întinde pe 320 ha, fiind înconjurat de munți si cuprinde, în habitat natural, căprioare, cerbi și mufloni. Se poate ajunge la acest parc pe traseul București-Brașov-Odorheiul Secuiesc, cu destinație comuna Izvoarele.
Comments