top of page
  • Poza scriitoruluiLaurențiu

Rezervația Lacul Sf. Ana -Tinovul Mohoș

În județul Harghita se află masivul Ciomatu Mare, ce cuprinde două cratere vulcanice, într-o rezervație naturală deosebită și unică în Europa Centrală și de Est, întinsă pe o suprafață de 240 ha.

Într-unul dintre aceste cratere s-a format singurul lac vulcanic din România, Lacul Sfânta Ana, iar în cel de-al doilea o zonă mlăștinoasă oligotrofă (turbărie) de 80 ha și anume Tinovul Mohoș, aflat la 1050 m altitudine.

Suprafața acestei turbării este de aproape 4 ori mai mare decât a Lacului Sf. Ana, iar adâncimea sa atinge pe alocuri 20 m. Actul de naștere a acestei rezervații este pierdut în negura timpului, acum 30 000 ani. Craterul care adăpostește Tinovul a erupt primul, formând un lac. Cenușa vulcanică aruncată când a erupt al doilea crater, a colmatat acest lac, formând mușchiul de turbă, ce dă o nuanță aproape neagră celor 20 de ochiuri de apă împrăștiate pe suprafața Tinovului.

Aceste ochiuri întunecate nu sunt alimentate cu apă, decât de precipitații. Patru dintre ele au o caracteristică unică: prezintă în adâncuri un fund dublu de forma unei amfore. Albia lacului se închide la mijloc, apoi se redeschide spre al doilea fund, luând forma acelei amfore.

În interiorul Rezervației există o potecă-pasarelă de lemn, pe care ghizi specializați îndrumă turiștii, cale de 800 m, spre cele două ochiuri de apă existente de-alungul potecii.

O altă istorie a locului ne conduce în anii 2012-2014, când turbăria a fost asaltată de insecte de mlaștina xilofage, care au distrus o mare parte din pinii Silvestru și mai ales mestecenii ce compun populația arboricolă.

Tinovul Mohoș mai este recunoscut pentru plantele carnivore precum Roua Cerului, supranumită devoratoarea de insecte, dar și Rozmarinul de Turbă (în imagine), planta de 10 ori mai otrăvitoare decat mătrăguna. Otrava ei nu lasă urme, fiind nedetectabilă în corp timp de 72 de ore de la deces, după care se descompune. Toate acestea, dar și multe altele sunt povestite, și pe alocuri presărate cu anecdote, de către ghizii Parcului Natural, majoritatea dintre ei fiind săteni.

Această rezervație naturală este situată între stațiunile balneo-climaterice Tușnad și Balvanyos și este administrată de Composesoratul Lăzăresti, custode fiind un localnic, Lotzi Baci. Domeniul de 435 ha se află în proprietatea sătenilor, turismul asigurând resursele financiare pentru întreținerea rezervației, grija pentru natură primând în fața exploatării resurselor pământului.


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page