top of page
  • Poza scriitoruluiLaurențiu

Blue Eye, Albania (Shqiperia)

Blue Eye este un fenomen natural și în același timp o atracție turistică populară, situată în sudul Albaniei în apropiere de orașul Sarande.

In septembrie 2019 am avut o foarte frumoasă aventură în Albania. Țara este fascinantă și doresc să o descriu prin locurile vizitate, în etape. Din orașul Sarande se continuă drumul către satul Muzine. Situat într-un parc natural feeric, luxuriant, străjuit de păduri de sicomori și stejari, găsim izvoarele râului Bistrice, râu ce parcurge 25 km până la vărsarea în Marea Ionică. Dintr-o gaură carstică, ce pare fără fund și căreia numeroși scafandrii nu au putut să-i măsoare adâncimea reală, țâșnesc 18 izvoare din străfundurile pământului: Blue Eye (Syri i kalter).

Vazută de sus de pe platforma, gaura carstică arată ca în fotografia de mai jos:

Albanezii au construit o platformă metalică ce formează o terasă, chiar deasupra "Ochiului Albastru", pentru ca turiștii să poată imortaliza, din cea mai bună poziție, acest fenomen natural magic.

Referitor la întregul parc natural, parcă desenat împrejurul acestor impresionante izvoare ale râului Bistrice și flancat de munți golași, trebuie specificat că pădurea este permanent verde, datorită temperaturilor pozitive de pe tot parcursul anului. Apa însă, pe cât de ireală este limpezimea ei, pe atât este de rece, având o temperatură sub 8 grade.


Văzut din față, locul arată astfel:

Lângă acest obiectiv turistic se poate servi masa și contempla de pe malul râului, cromatica deosebită a peisajului din jur.


360 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page