top of page
Poza scriitoruluiLaurențiu

Veliko Tarnovo - Orașul Țarilor bulgari

Veliko Tarnovo a fost capitala Imperiului Vlaho-Bulgar în secolele XII-XIII. In acest oraș istoric aflat la 190 km de București se ajunge usor în aproximativ 3 h și mai repede decât în localități din România aflate la aceeași distanță. Orașul este ideal pentru escapade de weekend.

Noi am fost acolo în fiecare anotimp, am prins zapadă și gerul iernii, dar și renașterea naturii din primavară, căldura plăcută a verii, sau cromatica toamnei, ceea ce ne-a oferit ocazii ideale pentru imortalizarea peisajului înconjurător.

Orașul este strabătut de râul Yantra și așezat pe coline, cea mai importantă dintre ele găzduind cetatea Tsarevets (foto stânga), obiectivul istoric principal de vizitat. Pe malul opus al Yantrei, colina învecinată găzduiește celălalt sit istoric important, numit Trapezitsa (foto dreapta).

Veliko Tarnovo este împărțit în două: zona de est cu orașul istoric vechi și cea de vest care adăpostește orașul nou. Casele sunt asezate terasat, atât în orașul nou, cât și în cel vechi.

Din punct de vedere arhitectural, vom întâlni aici case în stil otoman sau renascentist bulgăresc, suspendate pe dealuri stâncoase și lipite unele de altele, așezate în niște poziții incredibile deasupra râului.

Casele asezate de-o parte și de alta a străduțelor înguste, pietruite, sunt și ele construite din piatră și au obloane și uși din lemn masiv. Balcoanele și terasele sunt împodobite vara de o varietate de flori colorate sau de viță de vie.

Una dintre cele mai cunoscute străzi din Veliko este Rakovski, cunoscută drept strada mesteșugarilor. Prezența acestora datează încă din sec. al XIX-lea. Printre cele mai întâlnite mesteșuguri se numără olăritul, producția de covoare artizanale și producția de ibrice din aramă.

Atracția principală a orașului este de departe Cetatea impunătoare a Țărilor Vlaho-Bulgari, Tsarevets, construită în sec. XII-XIV. Zidurile cetății adapostesc ruine precum Turnurile lui Balduin (Imparatul Balduin I si-a gasit sfârșitul aici ca prizonier) - la sud, sau stânca execuțiilor - la nord.

Tot aici se află și reședința patriarhatului bulgar, cu a sa catedrală patriarhală, care domină înălțimile cetății. Interiorul bisericii a fost reconstituit într-un stil modernist aparte, în anii 1980, picturile imortalizând diverse evenimente istorice importante ale Bulgariei. Impunător este Turnul Clopotniței de la înălțimea căruia sevede cum se desfășoară panorama întregului oraș.

Un loc deosebit ce merită a fi vizitat este cartierul de la poalele colinei Tsarevets, care adăpostește unele dintre cele mai frumoase și vechi așezăminte clerice, dar și Podul Episcopului sau Podul de Lemn, care unesc cele două maluri ale râului Yantra la periferia orașului. Aici găsim Biserica celor 40 de Mucenici (unde s-a descoperit mormântul Țarului Kaloian) și care glorifică victoria bulgarilor în fața prințului Conmen al Epirului în 1230. Această victorie consfințește constituirea celui mai puternic stat din Europa sud-estică a acelor vremuri.

O altă capodoperă culturală aflată în acest loc este Biserica Sfinților Petru și Pavel, care pe timpul Otomanilor a adăpostit Patriarhia Bulgară. Interiorul este deosebit de frumos, cu picturile și frescele sale foarte vechi (foto jos).

Traversând Podul de Lemn, pe malul celălalt al Yantrei, găsim biserica Sfântului Dumitru al Salonicului, loc deosebit de important în care a fost proclamată Tarnovo ca și capitală a Bulgariei. Astfel, aici, în 1185, frații Petru și Asen anunță declanșarea rebeliunii împotriva bizantinilor.

Perioada de apogeu a capitalei celui de-al doilea Țarat Bulgar a fost între anii 1185 și 1393, aceasta fiind cea mai mare, mai bogată și mai apărata cetate de la sudul Dunării. Otomanii conduși de fiul lui Baiazid I au asediat și cucerit această fortareață în 1393, distrugând mare parte din ea. Timp de aproape 500 de ani, până la declararea independenței (în 1878), cetatea o fost sub stăpânire Otomană, aceasta lăsându-și amprenta arhitecturală asupra orașului.


Important de menționat că această cetate era întinsă pe o suprafață de 110 000 de metrii pătrați, întărită cu ziduri uriașe de peste 10 m înălțime și 3 m grosime, putând adăposti până la 15 000 de suflete.


Cea mai veche stradă din Veliko Tarnovo este strada Gurko, denumită în onoarea mareșalului rus Vladimir Gurko, eliberatorul orașului de sub dominația Otomană după razboiul ruso-turc din 1877-1878. Această stradă și-a păstrat pitorescul și înfățișarea specifică a perioadei respective și adăpostește și un han rustic cu același nume (foto de mai jos).

Coborând și apoi urcând străduțele abrupte din piatră, admirăm cursul sinuos al râului Yantra și clădirile așezate pe pantele terasate.


Râul face un cot de 180 grade, înconjurând parcul Asenevtsi, în mijlocul căruia se ridică maiestuos monumentul Asenilor. El reprezintă patru călăreți războinici și o sabie uriașă la mijloc; el a fost construit în memoria fraților Petru și Asen, la 800 de ani distanță de la insurecția acestora împotriva stăpânirii bizantine.

Reprezentativă pentru oraș este și colina Zveta Gora care adăpostește Catedrala Nașterii Sfântului Teotokos, Muzeul Arheologic, Muzeul de Istorie Modernă și Biblioteca, aceasta din urmă având o arhitectură venețiană (foto jos).

Revenind la oraș, strada principală de-a lungul căreia se găsesc restaurantele și magazinele de suveniruri se numește Stambolov. In paralel cu aceasta, dar situată mai sus pe colină, se află strada Rakovski, cea pe care întâlnim magazinele mestesugarilor argintari, artizani ai aramei, ai veșmintelor tradiționale bulgărești, ai ceramicii și lutului. Intr-unul din ele se poate urmări și prepararea tradițională a tăiețeilor. Tot pe această stradă se gasește și singurul Han original rămas în Veliko Tarnovo, Hadji Nikoli, celelalte hanuri tradiționale fiind distruse în timpul ocupației Otomane. Acesta este si locul preferat de servire a mesei în oras, nelipsite din meniu fiind friptura de miel și berea casei.

In interiorul hanului se găsește și o galerie de Artă cu vânzare, unde diferiți artiști își prezintă lucrările. Strada se desparte la un moment dat în mai multe direcții, unele ramnificații pornind în pantă și adăpostind clădiri în stil renascentist sau pensiuni și hoteluri de familie, cu arhitectură tradițională.

Este o plăcere să te plimbi pe străduțele înguste din piatră, ce deschid pe alocuri panorame foarte frumoase spre celelalte coline ale orașului. La capătul străduței principale se coboară spre o piațetă, în care se găsește unul dintre hotelurile cochete ale orașului, hotelul Yantra. De aici, una din direcții duce spre Tsarevets, cealaltă parcurgând strada principală până spre orașul nou.

Suntem siguri că acest oraș frumos va fi pe placul tuturor vizitatorilor săi, atât din punct de vedere cultural, cât și arhitectural, comercial și gastronomic. Nouă ne-a placut!



49 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page