top of page
  • Poza scriitoruluiLuminita

Patras - al treilea oraș al Greciei

Patras este capitala provinciei Achaia, fiind cel mai mare oraș din peninsula Peloponnese și al treilea ca populație din Grecia. Orașul-port, numit și "poarta occidentală a Greciei", atrage anual mii de turiști greci și străini.


Patras se află la 215 km de Atena, în nordul peninsulei Peloponnese. Drumul cu autobuzul sau cu mașina este deosebit de frumos și nu este plictisitor, deși durează cam 2h și jumatate. Peisajul din jur este încântător : pe o parte marea, iar pe cealaltă stâncile și plantațiile de măslini și portocali.

Primele construcții în această zonă, au fost atestate în mileniul III, I.Hr. Orașul a înflorit în perioada Miceniană (1580–1100 I.Hr), dar apoi a fost cucerit pe rând de Doriani și Achaeani. Numele orașului se trage de la Patreas, conducătorul Achaeanilor, care a format o colonie în aceste locuri în jurul anului 500 I.Hr.


Istoria Patrasului se întinde pe o perioadă de 4 milenii. În timpul dominației Imperiului Roman, orașul, devenit un centru cosmopolit, era și un important port. Împăratul Augustus a reconstruit orașul ca și colonie, vestigiile construcțiilor romane păstrându-se până în ziua de astăzi.


Orașul a fost provincie creștină, încă din zorii creștinătății, aici fiind crucificat Apostolul Andrei. Basilica Sf. Andrei îi este dedicată. Ea a fost construită în 1908 de Regele George I, și este a doua construcție bizantină din Balcani, ca mărime, cupola centrală având o înălțime de 46 m.


În epoca bizantină, orașul a continuat să se dezvolte, devenind un important centru cultural și industrial. În 1408 orașul a fost cucerit de sultanul Mehmet al II-lea. În secolele XV-XVI venețienii și genovezii l-au atacat în repetate rânduri, dorind accesul la port, dar fara succes. Supremația otomană a luat sfârșit în 1828, când generalul francez Maison a intrat în Peninsula Peloponnese. La sfârșitul sec. XIX, orașul și-a revenit după război, devenind al doilea oraș comercial al Greciei. La începutul sec. XX, Patras a fost primul oraș din Grecia care a introdus lumina stradală electrică. În timpul celui de al doilea război mondial, orașul a fost ținta atacurilor aeriene italiene, revenindu-și cu greu după încheierea războiului.


Patras este împărțit în două, orașul de sus (Ano Poli) și orașul de jos (Kato Poli), cele două părți fiind legate prin străzi în pantă sau prin scări. Din punct de vedere arhitectural, putem vedea aici mai multe clădiri în stil neoclassic, dar mai putine construcții bizantine, în special biserici și foarte rare construcții medievale distruse aproape în totalitate.

Castelul Medieval din Patras a fost construit în epoca Bizantină de Impăratul Iustinian. Este un loc ce merită vizitat, de pe colina castelului, privitorul având o vedere panoramică superbă asupra orașului.

Alte obiective cultural-istorice ce pot fi vizitate aici sunt : apeductul roman, teatrul roman Odeon (în imaginea de mai jos), muzeul arheologic, vineria Achaia Clauss, băile otomane, sau farul din Patras.

Orașul nu duce lipsă de parcuri, în care te poți odihni la umbră, pe o bancă, sub arborii înforiți și vara. Portocali, ficuși și lămâi, se înșiră majestos pe trotuarele orașului. Leandrii, bougainvillea (sau floarea de hârtie) și copacul violet (jacaranda mimosifolia) colorează superb peisajul din jur.

Piața centrală, George I, cu fântânile ei construite în 1875, continuă să fie un punct de atracție și centrul cultural al evenimentelor din oraș, în special al carnavalului organizat aici la începutul fiecărui an.

Din punct de vedere gastronomic, găsim în Patras atât bucătărie greacă, cât și italiană sau turcă. Celebra salată grecească are, parcă, cel mai bun gust pe malul mării. Seara, turiștii invadează străzile și terasele aflate în centrul orașului.

Câteva plaje sunt puse la dispoziția turiștilor în partea de vest a orașului. Plajele din est sunt mai stâncoase și au apă rece. Totuși, un pic mai departe, în Rio, un orășel aflat la 14 km nord-est de Patras, se găsesc plaje amenajate special pentru doritorii de lux și de confort. Tot aici, vedem maiestosul pod din Rio care face legătura între peninsulă și continent.


Nu ezitați să vizitați acest oraș minunat și ĩmprejurimile lui, un adevărat centru cultural, comercial și istoric, ce vă va face să iubiți și mai mult Grecia. Eu m-am îndrăgostit de el....



170 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page