top of page
  • Poza scriitoruluiLaurențiu

Sozopol - perla litoralului bulgăresc

Sozopol este cea mai veche așezare umană de pe litoralul bulgăresc.

Orașul este situat la 350 km de București și la 35 km sud de Burgas. El a fost întemeiat în anul 610 î.Hr. de grecii antici pe o peninsulă pietroasă cu faleză înaltă, pe care au denumit-o Apollonia Pontica.

Invazia romană din anul 72 î.Hr. a făcut ca această colonie greacă să prospere.

La începutul sec. IV, datorită frământărilor din sânul Imperiului Roman, orașul Apollonia a fost reconstruit sub numele de Sozopolis sau "Orașul Salvării". Fiind aproape de Constantinopole, romanii au fost obligați să construiască fortificații și ziduri de împrejmuire, inclusiv turnuri de observație de-alungul coastei stâncoase.

Popoarele barbare (hunii mai ales) au incendiat și asediat orașul, făcând necesară reconstruirea acestor fortificații. Astfel, Sozopol a ajuns un adevărat centru militar strategic și unul dintre cele mai importante porturi de pe coasta Mării Negre, comerțul devenind înfloritor.

In 1453 orașul a fost cucerit de Imperiul Otoman, ceea ce a dus la decăderea sa, până la statutul de așezare de pescari.


Partea istorică a orașului păstrează un aer romantic, maiestuos, enigmatic, cu străduțe din piatră mărginite de case tot din piatră, ce au balcoane din lemn.

Acest oraș adăpostește biserici, muzee și peste 45 de monumente arhitectonice din perioada Renașterii Naționale. Din antichitate s-au mai pastrat zidul sudic și Turnul Cetății, dar și urme ale unor necropole tracice, datând dinainte de ocupația greacă.

Cafenelele, restaurantele, micile magazine de suveniruri ale artizanilor locali, se întind în număr mare, atât de-a lungul litoralului, cât și de-o parte și de alta a străduțelor pietruite.


Obiectivul aparatului de fotografiat a surprins peisajele încântătoare, apusurile minunate și culorile atrăgătoare ale mării, atât de pe uscat, cât și de pe puntea vaselor cu care am înconjurat peninsula.

Am avut ocazia să vizitez acest oraș boem atât primavara, cât și vara, bucurându-mă de istoria și arhitectura locului. De fiecare dată am fost cazați aproape de Centrul istoric, de Port și de plajă, la hotel Radik, o locație ieftină, cochetă și foarte bine situată, unde ne-am simțit excelent.

867 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page